Interesting Facts About Your Nervous System | Know Your Nervous System | Neuron & Brain | Life Science | WBBSE

D(caps) o you know that our nervous system is quite complicated? Yes, it is. They are responsible for making us safe and healthy. You might be wondering why we should appreciate our nervous system? Then you must go with these below-mentioned excellent fun facts. Interesting Facts About Your Nervous System Table of Content (toc) How … Read more

Madhyamik Physical Science Chapter-1 Notes Download PDF | WBBSE

A(caps) re you looking for English Notes for class 10 of West Bengal Board? Here this is complete notes of an important chapter of Physical Science. Download the notes of the chapter ‘Concerns about our Environment’ which is Chapter – 1. It has been prepared to help you in your exam preparation. It has questions and answers. Download the PDF file attached. If you find this helpful please Share with your friends and don’t forget to comment below. 

PHYSICAL SCIENCE NOTES | CHAPTER – 1 | PDF DOWNLOAD | Chapter 1 | Class 10 | Concerns about our Environment | West Bengal Board | PDF Download | Madhyamik Examination 2022 | Edwise Coaching Classes

WB MADHYAMIK PHYSICAL SCIENCE CHAPTER- 1 NOTES

(If you don’t have any PDF reader first CLICK HERE to download Adobe PDF Reader to View/Download the files) 

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

FOR SHORT AND MCQ (1 MARK)

1. Which layer of the atmosphere contains cloud, rain and snow?

Ans: Troposphere.

2. Which layer of the atmosphere contains most of the mass?

 Ans: Troposphere.

3. In which layer of the atmosphere weather and climatic change takes place?

Ans: Troposphere.

4. In which layer of the atmosphere photochemical smoke forms?

Ans: Troposphere.

 5. Where is the altitude of troposphere maximum?

Ans: At Equator (16 KM).

6. What is the layer between troposphere and stratosphere called?

Ans: Troposphere.

7. Which layer of atmosphere is suitable for Jet plane?

Ans: Stratosphere.

8. Which layer has suitable weather and climatic condition?

Ans: Stratosphere.

9. Which layer contains most of the ozone gas?

Ans: Ozonosphere.

10. Which layer absorbs UV radiation from the Sun?

Ans:  Ozone.

11. Which is the coldest layer of the atmosphere?

Ans: Mesosphere (up to -90 Degree C)

12. In which layer of the atmosphere asteroids are destroyed?

Ans: Mesosphere.

13. Which gas is mostly responsible for ozone depletion?

Ans: CFCs.      

14. Which atom produced from CFC can destroy Ozone molecule?

Ans: Chlorine atom.

15. Which layer of the atmosphere is the hottest?

Ans:  Thermosphere.

16. Which layer of the atmosphere absorbs UV and the X-ray radiation from the Sun?

Ans:  Thermosphere.

17. Which layer of the atmosphere reflects radio waves?

Ans:  Ionosphere.

18. In which layer of the atmosphere molecules are found in ionized state?

Ans:  Ionosphere.

19. In which layer of the atmosphere temperature decreases as we go up? [MP 2017]

Ans: Troposphere.

20. What is the rate of decrease in temperature in troposphere?

Ans:  6.4 Degree Celsius /1000 m or 1 Degree Celsius /165 m.

21. In which layer of the atmosphere temperature increases with altitude?

Ans:  Stratosphere.

22. In which layer of the atmosphere Auroras are seen?

Ans:  Thermosphere.

23. Which oxide of Nitrogen can destroy ozone?

Ans:  NO and NO2.

24. Which oxide of nitrogen is produced by jet engines?

Ans: NO.

25.  Which oxide of Nitrogen produced during lightening?

Ans:  NO.

Read more

Download Class 8 English notes An April Day | WBBSE

A(caps) re you looking for English Notes for class 8 of West Bengal Board? Here this is complete notes of an important chapter of English . Download the notes of the chapter ‘An April Day’ by H.W. Longfellow. It has been prepared to help you in your exam preparation. It has questions and answers. Download the PDF file attached. If you … Read more